• Тел/Факс: 059/260-996
  • Е-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  Оставите нам коментар или сугестију (анонимно)  

Поводом погрешних тумачења и недоумица које је изазвала Инструкција Републичког педагошког завода школама, Министарство просвјете и културе Републике Српске обавјештава јавност да је начин вредновања знања ученика на крају школске 2019/2020. године дефинисан Упутством о праћењу, вредновању и оцјењивању ученика приликом извођења наставе на даљину (објављено у „Службеном гласнику Републике Српске“ број 39/20).

Упутством је дефинисано да наставници активно прате рад ученика, подстичу њихову активност и сарадњу, биљеже активности, осмишљавају начине и задатке који највише одговарају ученицима и законитостима предмета који предају. Тачком 11. наведеног упутства прописано је да се праћење, вредновање и оцјењивање ученика може вршити путем писаних и усмених провјера знања, на начин и у обиму у којем је то могуће приликом наставе на даљину. Тачком 12. прописано је да писана провјера знања може бити путем низа задатака објективног типа, одабране теме за рад, есеја, виртуелног групног рада, презентација, истраживачких задатака и других начина писаних провјера знања. Наставници могу ученицима достављати писмене радове путем електронске поште, дигиталних платформи за учење на даљину или употребом других сервиса за размјену порука, а урађене радове ученици могу на исти начин враћати наставницима да их прегледају и оцијене.

У појединим медијима дошло је до погрешне интерпретације Инструкције Републичког педагошког завода о начину примјене Упутства о праћењу, вредновању и оцјењивању ученика на даљину, а у којој се наводе и термини за писмену провјеру знања за ученике од 4. до 9. разреда, будући да јe наведена прецизна динамика реализације писмених провјера. Ријеч је заправо о усмјерењима просвјетним радницима са јасним терминима за провјеру знања како не би дошло до преклапања термина приликом достављања задужења ученицима, а никако о обавезном виду провјере знања.

Инструкција Републичког педагошког завода усмјерена је, прије свега, на обавезу наставника да воде рачуна о дневном оптерећењу ученика, што је такође прописано Упутством. Наставник може, али није обавезно да доставља ученицима врсту писане провјере (задатке, тему за рад и друго) у договорено вријеме, на договорени начин и са обавезно дефинисаним условима за рад (вријеме рада, самосталност у раду ученика, начин и вријеме достављања урађеног и друго). Достављена табела са терминима писмене провјере служи наставницима као оквир за евентуалну писмену провјеру знања, о којој ће одлучивати сами наставници на основу њихове процјене о потреби такве врсте провјере. Још једном подсјећамо, писмена провјера не подразумијева искључиво тестирање ученика, него и провјеру знања путем низа задатака објективног типа, одабране теме за рад, есеја, виртуелног групног рада, презентације, истраживачких задатака и других начина писаних провјера знања.

Министарство просвјете и културе успјешно је организовало извођење наставе на даљину за основне и средње школе у Републици Српској и показало за кратко вријеме да је образовни систем у Републици Српској спреман за потпуну примјену информационих технологија у настави. Наставници су спремно одговорили извођењу наставе на даљину, а један број оних који су запослени у основним школама уложио је додатне напоре да сними предавања у програму Телевизије Републике Српске како би основцима на најбољи начин приближили ново градиво те задали задатке за провјеру.

Министарство просвјете и културе заједно са Републичким педагошким заводом, руководством школа, наставницима и родитељима посвећено је организовању наставе и у овим специфичним условима како би ученици успјешно завршили школску годину.

Последње објављено:

Препоручујемо:

Дан отворених врата

Термини за пријем родитеља (школска 2019/20 година) овдје  

Распоред звоњења

Погледајте распоред звоњења у школи, по смјенама овдје 

Календар образовно васпитног рада

Погледајте календар образовно васпитног рада за текућу школску годину овдје

Дежурство наставника

Дежурство наставника овдје

Издвојено