• Тел/Факс: 059/260-996
  • Е-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

6. октобра 2018. год. навршава се 130 година од завршетка Херцеговачког устанка. Наиме, тога дана је 6750 херцеговачких устаника на Горичком пољу (данашње требињско насеље Горица ) предало пушке. Предају оружја Аустро-Угарској нису извршиле аустроугарске власти већ у њихово име црногорска војна команда. Аустроугарски командант Јовановић није се смио упустити у разоружавање устаника већ је то посматрао са стране све док ипосљедња пушка није предата изасланицима књаза Николе...

      Херцеговачки устаници су 3 године заједно са црногорском војском ратовали и крв пролијевали против далеко надмоћније Турске Царевине. Иако је у том устанку ослобођена готово читава тадашња Херцеговина и Црна Гора, изузев неких утврђених градова и твђава, захваљујући тадашњој међународној заједници ( као и данас ) и унутрашњој неслози и интригама главара ( као и данас ) Херцеговци и даље осташе у ропству.

     Борба Срба против Турака, како у Србији ( рат 1876. год ), тако и у БиХ и Црној Гори ( 1875 – 1878), ипак примораше међународну заједницу да сазову Берлински конгрес (1878) и признају независнот Србије и Црне Горе. Али БиХ само предадоше из једне окупаторске руке ( Турске ) у другу            (Аустро-Угарску).

     Али, Срби, заљубљеници слободе, не мире се с тим и у новом Херцеговачком (Улошком) устанку (1882.год) против Аустро-Угарске покушавају да се ослободе.

     Много је битака и бојева вођено у току Б Х устанка, али једна је по много чему непревазиђена. То је Битка на Вучијем долу. Битка у којој, како историчари кажу, погибе 4000 војника силне Турске Царевине, а на другој страни 70 слабо наоружаних Срба устаника. Битка у којој су учествовале три турске паше (генерала ) и гдје 1 погибе, 1 са читавом јединицом бијаше заробљен, а трећи једва извуче живу главу и побјеже у Требиње. Битка о којој се и данас пјева: ОЈ КРВАВИ ВУЧЈИ ДОЛЕ- ОДАВНО ТЕ СРБИ ВОЛЕ.

       Група наших малих новинара била је за Митровдан 2018. на литургији у Вучијем Долу. Да би стигли до центра Вучијег Дола и цркве морали су ићи и пјешке јер је пут за аутомобиле готово непроходан.                                                                                                            

Такви смо ми!?

IMG 7745967de9f00950754f2adac77a50d5 V

  

( Милан В.) 

 

                                                                                                                               

Препоручујемо:

Дан отворених врата

Термини за пријем родитеља (школска 2018/19 година) овдје  

Распоред звоњења

Погледајте распоред звоњења у школи, по смјенама овдје 

Календар образовно васпитног рада

Погледајте календар образовно васпитног рада за текућу школску годину овдје

Дежурство наставника

Дежурство наставника овдје

Издвојено