• Тел/Факс: 059/260-996
  • Е-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  Оставите нам коментар или сугестију (анонимно)  

Сплетом околности сигурни подаци о оснивању прве српске основне школе у Требињу нису сачувани. Многи наши угледни суграђани, цијењени лингвистичари и историчари (а нарочито Саво Пујић и Крсто Галић) бавили су се свестранијим и дубљим истраживањем, а њихови објављени радови упућују и на другу литературу. Сигурно је да је у јесен 1862. и почетком 1863. године у Требињу дјеловала Српска основна нарoдна школа и да је она са малим прекидима радила све до 1918. године.

Ово је била прва свјетовна основна школа у којој је настава извођена на матерњем, српском језику. Наша школа почела је радити 1884. године у згради црквене општине у улици Владимира Гаћиновића. Први учитељ био је Стево Делић, а уписано је 80 ученика од 1. до 4. разреда.

Након 1918. године новоформирана краљевина СХС, пеузима бивше зграде српских основних школа под кирију и у њима оснива државне основне школе. Школске 1951/52. школа прераста у осмољетку са уписаних 688 ученика. Први директор био је Вељко Ковачевић из Билеће.

Зна се да су почетком шездесетих година,1960., одлуком Народног одбора Среза требињског формиране двије основне школе: "Прва основна школа" и "Друга основна школа" које су радиле у неколико школских зграда. Наша школа радила је под називом "Прва основна школа" у двије зграде, обје у центру града, око градске пијаце - једна гдје је данас смјештен "ПИО", а друга у згради некадашњег ђачког дома у којој је прије другог свјетског рата била женска домаћинска школа ". Ова школска зграда рађена је 1894. године.Друга основна школа" радила је у згради у којој је сада Музеј Херцеговине у Старом граду.                                                                                                                                                                

У недостатку учионичког простора користили су, за одржавање наставе физичког васпитања, заједничку салу која је била смјештена у данашњем парохијском дому. Почетком осамдесетих одваја се један дио ученика у новоизграђене објекте у насељу Горица и Полице (Друга основна школа и Трећа основна школа), а наша школа пресељава из садашње зграде "ПИА" у простор у Старом граду.                                                                  

Први директор "Прве основне школе" био је Вељко Ракић. Слиједе Марко Крунић, Вукашин Перишић, Саво Мијановић, Неђељко Ножица, Драгослав Ђордан , Милорад Стевовић. Директор школе од 1.8.2013. године је Дарко Јегдић, професор разредне наставе.

1974. године долази до интеграције и формирања Центра основних школа и предшколских установа.   Школске 1983/84. године школа пресељава у данашњу школску зграду у насељу Брегови и даље под називом "Прва основна школа" који 17.05.1995. године мијења у назив Основна школа "Јова Јовановић-Змај".  

На сједници ШО ОШ "Јова Јовановић Змај" Требиње одржаној дана 28.02.2012. године одлучено је да школа промијени назив у ЈУ Основна школа "Јован Јовановић Змај" Требиње, као и да се нови назив користи од школске 2012/13. године. Влада РС Рјешењем бр. 04/1-012-2-1490/12 дала је сагласност на промјене назива.                                                                         

Последње објављено:

Препоручујемо:

еУпис: Промотивни видео

За више информација о електронском упису дјеце у први разред, кликните овдје 

Распоред звоњења

Погледајте распоред звоњења у школи, по смјенама овдје 

Распоред писмених провјера

Погледајте распоред писмених провјера овдје 

Календар образовно васпитног рада

Погледајте календар образовно васпитног рада за текућу школску годину овдје

Дежурство наставника

Дежурство наставника овдје

Дан отворених врата

Погледајте термине за пријем родитеља (разредна и предметна настава) овдје 

Издвојено