• Тел/Факс: 059/260-996
 • Е-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  Оставите нам коментар или сугестију (анонимно)  

Републички педагошки завод ће у школској 2020/21. години, у свим основним школама Републике Српске, провести екстерно вредновање постигнућа ученика 9. разреда из Српског језика и Математике.

Циљ екстерног вредновања је утврдити ниво знања, умијења и вјештина којима су ученици овладали на крају основне школе; утврдити процедуре екстерног вредновања ученичких постигнућа низом задатака објективног типа; провјерити прихваћеност екстерног вредновања ученичких постигнућа од стране школа (наставника и ученика) и укупне јавности.

Завод је у сврху припреме ученика за екстерно вредновање постигнућа, припремио Каталоге испитних задатака из Српског језика и Математике.

Збиркa задатака из Математике >> преузмите овдје 
Збиркa задатака из Српског језика >> преузмите овдје 

ПРОФЕСИОНАЛНА ОРИЈЕНТАЦИЈА

Како изабрати добру средњу школу?

Ближи се крај основне школе за деветаше. Коју средњу школу уписати, главна је тема разговора ових ученика и њихових родитеља. Сви који су прошли овај период знају колико може бити стресан и колико је тешко донијети одлуку, а не погријешити.

Када дјеца знају чиме желе да се баве, онда и родитељи имају бригу мање. Међутим, то често није случај па дијете или баш не зна шта би или је неодлучно јер има више жеља. У оваквим ситуацијама од велике помоћи је професионална оријентација. Ова професионална помоћ се састоји из три дијела: психо-теста, савјетовања и професионалног информисања.

Професионална оријентација полази од упознавања личних карактеристика ученика, његових способности, интересовања и реалних могућности образовања и запошљавања, настојећи да их на најбољи начин споји у професионалну одлуку. Тестирање раде акредитоване установе и појединци, aли се овакве врсте тестирања не раде у основној школи. На интернету се могу наћи разни примјери тестова професионалне информисаности, тестова способности и тестова којима се испитују разне особине личности.
 Немојте се поуздати у те тестове! Они нека вам послуже за забаву. Процјену помоћу тестова, те добијање више информација о личности  и способностима врше искључиво професионалци – психолози, а резултати се саопштавају усмено особи која се подвргла тестирању.

Зашто је важно изабрати занимање које је у складу са нашим способностима, интересовањима и у складу са потребама тржишта рада? Добар избор будућег занимања важан је зато што се раду посвећује много времена: 8 сати дневно, 5 дана седмично, 35-40 година живота.

Због тога треба да изаберемо занимање којим ћемо бити задовољни и које ћемо добро и успјешно обављати. То је јако тешко, те се велики број људи при избору  занимања нађе у раскораку између снова и жеља с једне стране и стварности у којој живи.

 УПОЗНАЈ СЕБЕ!

При избору занимања веома је важно: добро упознати себе,преиспитати своје способности, своје јаче и слабије стране, као и сопствене могућности. Људи се међусобно веома разликују и сваки човјек има своје јединствене особине. Три врсте особина које су битне за избор будућег занимања су вриједности, интереси и способности.

Вриједности су темељни циљеви које појединац жели остварити у животу. Неки људи вреднују и желе богатство, други цијене моћ и утицај на друге људе, трећима је важно да помажу другим људима... Темељни циљеви појединца нису увијек јасни, али се у начелу исказују у ставовима и понашању. Јасан и искрен увид у властите вриједности омогућава зрелији избор занимања. Размислите зато о својим животним циљевима, одредите своју вриједносну хијерархију и водите о њој рачуна кад бирате своје занимање.

Интереси су трајнија занимања појединца за одређене активности. Они могу бити различити, али се најчешће разврставају према садржају. Тако можемо говорити о интересима за технику и машине, природне науке, друштвене науке, умјетност, економију и сл. На још ширем плану, може се уочити да се неки људи претежно занимају за физичке и практичне активности, неки за ствари, други за људе. И сам израз „занимање“ подсјећа нас на то да би се човјек требао бавити управо оним што га занима. Да би то могао и остварити, мора добро упознати своје интересе. Размислите зато о свим стварима и активностима које вас занимају, попишите их, сврстајте у сродне групе и установите ваше доминантне интересе.

Интерес за одабрано занимање није довољан за успјех у раду. Успјех зависи и од способности појединца, које не морају бити у складу са његовим интересима.

Способности су темељне човјекове особине. Оне одређују домет појединца у некој активности. Способности могу бити интелектуалне (нпр. способност расуђивања, рјечитост, способност памћења...) ,

моторичке (нпр. брзина реаговања, физичка снага, спретност у мануелном раду...) или сензорне (нпр. оштрина вида, осјетљивост на додир...) Свако занимање тражи свој склоп способности.

Што су способности усклађеније с особинама које занимање захтијева, то је већа вјероватност да ће појединац уз мање напора постизати већи радни учинак, имати мање незгода на раду и да ће, уопштено, бити задовољнији.

Проучите своје способности, уочите своје предности и недостатке. Ваш досадашњи успјех у школи, лакоћа којом рјешавате различите школске задатке, успјех у спортским и другим активностима могу вам помоћи да процијените своје домете и ограничења.

Упознати себе значи, дакле, упознати своје вриједности, интересе и способности. Питајте и друге људе који вас познају да вам кажу како вас виде и тако употпуните слику о себи.

Поред себе, потребно је добро упознати и своје будуће занимање, односно, који су захтјеви занимања, у којим условима се ради, потребно образовање, на који начин се ради, те какве су перспективе занимања које вас интересује. Познато нам је да у данашњем времену избор занимања није више „избор за цијели живот“, али избор занимања без претходног информисања може да буде исхитрен и да води незадовољству, губитку времена и новца.

 Које грешке најчешће чинимо при избору занимања?

 • Погрешно процјењујемо себе и своје могућности
 • Не правимо разлику између интересовања и способности за одређено занимање
 • Немамо довољно информација о свијету рада и о занимањима
 • Допуштамо да други доносе одлуке умјесто нас
 • Незаинтересовани смо (одлуку доносимо у посљедњи тренутак, препуштамо све случају)
 • Бирамо школу за коју мислимо да је лака.

5 корисних савјета:

 • Нема добре одлуке уколико она не одражава жеље, способности, интересовања, као и реалност образовања и запошљавања.
 • Чувајте се наглих, импулсивних, емотивних одлука које се тичу професије.
 • Не поводите се за туђим одлукама, типа најбоља другарица или друг иде у ту школу, па ћу и ја.
 • Упознајте се са свијетом рада. Дјеца треба да знају чиме се одрасли баве, да разумију шта су радне обавезе, радно вријеме, годишњи одмор, плата, порези и сл.
 • Родитељи не треба да намећу дјетету избор, али ни да буду незаинтересовани. Родитељи су важан потпорни стуб који треба да подржава дијете да самостално размишља и доноси одлуке.

На интернету постоје многобројне странице на којима можете пронаћи више информација битних за  даље школовање, а такође и упитнике који се односе на професионална интересовања и склоности појединца. Неки од линкова који би вам могли бити од користи:

www.mojakarijera.com

www.eObrazovanje.com

За све потребне информације и помоћ можете се обратити педагошкој служби школе.

Детаљна упутства и информације везане за упис у средње школе у Требињу биће објављене почетком априла 2015.год.

Последње објављено:

Препоручујемо:

еУпис: Промотивни видео

За више информација о електронском упису дјеце у први разред, кликните овдје 

Распоред звоњења

Погледајте распоред звоњења у школи, по смјенама овдје 

Распоред писмених провјера

Погледајте распоред писмених провјера овдје 

Календар образовно васпитног рада

Погледајте календар образовно васпитног рада за текућу школску годину овдје

Дежурство наставника

Дежурство наставника овдје

Дан отворених врата

Погледајте термине за пријем родитеља (разредна и предметна настава) овдје 

Издвојено